Hogyan készül a melegen hengerelt acéllemez és mire érdemes használni?
Az acél számos minőségben, specifikációban, formában és kivitelben kapható. A World Steel Association több mint 3000 különböző acélminőséget sorol fel, melyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik. A különféle típusok széles körűen használhatók az infrastruktúrában, a különböző készülékekben, járművekben, szélturbinákban és még számos más alkalmazásban.
Ha az acél tulajdonságait optimalizáljuk és megfelelően dolgozzuk fel, akkor kihasználhatjuk a benne rejlő szerteágazó lehetőségeket.
Hogyan készül és mire alkalmazható a melegen hengerelt acéllemez? Tudja meg it.>>>
Mi az a melegen hengerelt acéllemez?
A melegen hengerelt acéllemez és a hidegen hengerelt acéllemez között egy fő különbség van: az előállítás folyamata.
A meleghengerlés a hővel végzett feldolgozásra vonatkozik, míg a hideghengerlés során szobahőmérsékleten vagy ahhoz közeli hőmérsékleten végzett folyamatokról beszélünk.
A melegen hengerelt lemezeket olyan magas hőmérsékleten hengerelik, ami az acél újrakristályosodási hőmérséklete felett van. Ettől könnyebb lesz a formázása, egyszerűbb a megmunkálása és a belőle készült termékek előállítása.
Bizonyos típusú acélok jobban megfelelnek egy-egy alkalmazáshoz. Ha Ön tisztában van azzal, hogy melyikhez milyen típusú acélt érdemes választania, elkerülheti a magas nyersanyagköltséget és időt, illetve pénzt takaríthat meg a feldolgozás során.
Ezért kulcsfontosságú, hogy ismerje és megértse a melegen hengerelt acéllemez és a hidegen hengerelt acéllemez közötti különbségeket.
Hogyan készül és mire érdemes használni?
A melegen hengerelt lemezeket olyan magas hőmérsékleten hengerelik, ami az acél újrakristályosodási hőmérséklete felett van. Ettől könnyebb lesz a formázása, egyszerűbb a megmunkálása és a belőle készült termékek előállítása.
A melegen hengerelt acélhoz először felmelegítik, majd nagy tekercsben lapítják a fémet. A nagy hőmérsékleten tartott alapanyag addig megy át a hengersorokon, amíg el nem éri a kész méretet és vastagságot. Ezután tekerccsé sodorják. Miközben hűl enyhén zsugorodik.
Mivel le kell hűteni a feldolgozás után, kevésbé lehet ellenőrizni a végső formáját, ezért a precíziós alkalmazásokra nem igazán alkalmas.
Inkább olyan helyzetekben érdemes ezt választani, amikor a minimális méretek nem döntő fontosságúak. Pl. a vasúti pályák és egyéb építési projektek során gyakran melegen hengerelt acéllemezeket használnak.
A melegen hengerelt lemezek előnye, hogy kevesebb feldolgozást igényel, mint a hidegen hengerelt acél, tehát olcsóbb, és mivel normál hőmérsékleten hűtik, ezért a belső feszültségektől mentes, és edzett acél válhat belőle.
Érdekli, hogy hogyan készül és mire alkalmazható a hidegen hengerelt acéllemez. Itt írtunk róla korábban.>>>